Case Study: Mourne House

Mourne House – Finchley Road

mourne_house

Two Residential Apartment Buildings, 4 Floors above garage/car parking

G, 1st 2nd & 3rd (Garage below not served by lifts)

Two Existing Passenger Lifts -

Originally;

  • Pickering’s Econo-lifts, circa early 1970’s
  • Capacity 4 Persons / 300Kg
  • Full lift refurbishment undertaken (Gerald Honey Partnership –   consultants, in-conjunction with Guideline Lift Services Ltd – contractor)

Lift Entrances

lift-entrance-before

Before

  • Paint finished doors/fronts
  • Aluminium / Plastic push buttons
  • No lift position indication
  • Obsolete door release
  • No floor level ID
lift-entrance-after

After

  • Satin stainless steel doors/fronts
  • Stainless steel push buttons
  • Lift position and direction indication (visual and audible)
  • Triangular ‘Euro’ door release
  • Tactile & Braille floor level ID signage

Lift Cars

lift-car-before

Before

  • Dated car interior
  • Aluminium framed car walls
  • Surface mounted lighting to walls
  • No lift position indication
  • Poor fixture accessibility / location
  • No emergency communication
  • No handrail
lift-car-after

After

  • Updated car interior finishes (laminate panels)
  • Diffused fluorescent lighting to ceiling
  • Lift position and direction indication (Visual and audible)
  • Improved accessibility to operating and indicator fixtures
  • Emergency communication system
  • Handrail
  • Mirror

Lift Machine Room

lift-maintenance-before

Before

  • Restricted / hazardous access
  • Limited working space
lift-maintenance-after

After

  • Improved access
  • General improvements